Technika

Engström

Spoločnosť Engström, ktorú v roku 2008 založili inžinier Lars Engström a priemyselný dizajnér Timo Engström, je malá švédska rodinná firma. Veria, že hudbu si treba vychutnávať prostredníctvom čistého a prirodzeného zvuku. Svoje zosilňovače považujú skôr za hudobné nástroje než za technické vychytávky.

Najlepším spôsobom, ako eliminovať šedý zvuk, je navrhnúť vyvážený obvod s lineárnou konštrukciou. Všetky komponenty sú potom starostlivo vybrané tak, aby podporovali tento lineárny proces, ako napríklad naše postriebrené vedenie a spájkovanie. Vo svojich zosilňovačoch používajú nulovú negatívnu spätnú väzbu a skreslenie a poslucháči im hovoria, že v našom zvuku je inštinktívna správnosť.

ARNE, pomenovaný po slávnom švédskom jazzovom hudobníkovi a zrodený z konštrukčného procesu pripomínajúceho mentalitu jazzovej kapely, je plne vyvážený 300B integrovaný stereo-amp. Vonkajší dizajn odráža dedičstvo typického integrovaného lampového zosilňovača, ale povyšuje ho našimi charakteristickými krivkami a čistými plochami. Štyri roky intenzívneho výskumu a vývoja od jeho uvedenia na trh v roku 2018 ho vyvinuli do podoby ARNE Mk2, ktorý sa dnes vyrába. Ponúkajú výber najlepších 300B elektrónok na trhu, ktoré dopĺňajú jeho moderný obvodový dizajn. Je k dispozícii v klasickom celočiernom alebo celobielom vyhotovení s možnosťou výberu číreho alebo dymového skla.

ERIC, pomenovaný po významnom švédskom zborovom dirigentovi, je náš nekompromisný výkonový zosilňovač. Plne vyvážený a transformátorovo prepojený bol vytvorený na riadenie aj tých najnáročnejších záťaží. ERIC používa samostatné napájacie zdroje pre vstupný a výstupný stupeň a jednosmerné vlákna. Hoci pôvodný model uvedený na trh v roku 2016 používal vzácne a špeciálne navrhnuté výkonové elektrónky T-100, túžbu po ešte väčšom výkone a rafinovanosti nebolo možné ignorovať. Ďalší výskum a vývoj viedol k 845 výkonovým výstupným elektrónkam, čo je evolúcia taká elektrizujúca, že si vyslúžila názov ENCORE. Zvuk sa prehlbuje, rozširuje a nazerá ďalej do škandinávskej zvukovej krajiny. S hmotnosťou 65 kg na monoblok je ERIC ENCORE titánom v tomto odvetví, čo sa týka veľkosti aj zvuku.

LARS, pomenovaný po ich spoluzakladateľovi, je ich originálny a kritikmi oceňovaný výkonový zosilňovač. Je vybavený najlepšími komponentmi, materiálmi a zákazkovými dielmi vyrobenými v krátkych sériách pre optimálnu kvalitu. Od svojho uvedenia na trh v roku 2010 prešiel LARS niekoľkými pozoruhodnými evolúciami, aby sa z neho stal Mk3, ktorým je dnes. Každý vodič, konektor, kondenzátor, stojan a spojovací prvok bol aktualizovaný na lepšie znejúci a spoľahlivejší variant. Zatiaľ čo vnútro sa zväčšilo a zlepšilo, vonkajšok dozrel do jemnejšieho a rafinovanejšieho vzhľadu, ktorý je teraz k dispozícii s novými keramickými povrchovými úpravami. Pre každého, kto hľadá prameň škandinávskeho zvuku a pôvod Engström, je LARS zdrojom.

MONICA, pomenovaná po jednom z najobľúbenejších švédskych spevákov, je plne vyvážený a dokonale zladený predzosilňovač pre LARS, ERIC a dokonca aj ARNE pre dodatočné posilnenie alebo požadované bi-amping. V jeho jednoduchom dizajne sa skrývajú najlepšie komponenty vo svojej triede a celoživotné inžinierske skúsenosti.

Text a Foto: www.engstromsound.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Beosystem 9000c

Bang & Olufsen oznámila, že uvádza novú verziu svojho šesťdiskového CD prehrávača Beosystem 9000c.

Pagani Alisea

Pagani Alisea je koncept vozidla vytvorený študentmi magisterského štúdia dopravného dizajnu na IED Turín…

MG EXE181

Spoločnosť MG bude v Pekingu na Auto China 2024 prezentovať koncept EXE181, elektrický hypercar…

Engler V12

Viktor Engler, slovenský zakladateľ firmy Engler Automotive, s hrdosťou predstavuje Super Quad ENGLER V12…