Architektúra

Techo International Airport

Výstavba medzinárodného letiska Techo v kambodžskom Phnom Pénh pokračuje rýchlym tempom. Projekt kancelárie Foster + Partners, ktorý sa nachádza 20 kilometrov južne od centra mesta, ponúka novú víziu pre hlavné mesto Kambodže.

Návrh stelesňuje silný zmysel pre miesto, čerpá inšpiráciu z jednej z najstarších civilizácií na svete, inšpiruje sa jej ľudovými formami a reaguje na tropické podnebie. Celkový masterplan, ktorý zvíťazil v súťaži, vypracovaný ateliérom, zahŕňa plány na nové letiskové mesto, ktorého srdcom je najmodernejšia budova terminálu, poskytujúca najvyššiu úroveň komfortu pre cestujúcich a stanovujúca nové štandardy udržateľnosti.

Projekt, ktorý má ambíciu stať sa jedným z najekologickejších letísk na svete, využíva udržateľný prístup k dizajnu, kombinuje najnovšie technológie s miestnym remeselným umením a zároveň minimalizuje prevádzkové náklady. Terminál je zaplavený prirodzeným svetlom a je plný sviežej zelene, pričom vzrastlé stromy sa týčia cez stúpajúce centrálne priestory a výsadba na okrajoch zjemňuje interiéry. Terminál bude tiež takmer úplne fungovať na energiu vyrobenú z fotovoltaickej farmy priamo na mieste.

Text a Foto: www.fosterandpartners.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…