Architektúra

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť funkčnú, kompaktnú budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá Úpa.

Asymetrický pôdorys v tvare kríža pozostáva z dvoch rovnako veľkých hmôt, pričom v každom ramene sa nachádza iná funkcia ponúkajúca jedinečný výhľad. Pozoruhodné je, že jedálenská časť ponúka sedenie pri okne s výhľadom zavŕšeným siluetou Sněžky. V priesečníku osí sa nachádza točité schodisko, ktoré sa vinie okolo komína a ponúka príjemné posedenie pri krbe.

Stavba je navrhnutá ako ľahká jednopodlažná drevená konštrukcia s obytným podkrovím, spočívajúca na betónovej základovej doske, ktorá sa v lete vznáša nad priľahlým terénom a v zime sa vyrovnáva so snehovou pokrývkou.

Fasáda z nehobľovaných smrekových dosiek je natretá červenou farbou, ktorá je historicky charakteristická pre drevené horské stavby. Drevo je zakomponované aj do interiéru, a to v podobe odhalených konštrukčných prvkov, ako aj podlahy a všetkého na mieru vyrobeného nábytku, ktoré sú zhotovené zo smrekového masívu.

Text a Foto: www.archiweb.cz

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…