Architektúra

Záhrada Ulfa Nordfjella

Ulf Nordfjell je významný švédsky krajinný dizajnér, ktorého odborné znalosti v oblasti vytvárania záhrad v súlade s prírodou trvajú už viac ako 40 rokov, pričom sa zameriava na ochranu rastlín pred drsnými podmienkami.

Ulfovo útočisko z detstva, ktoré sa nachádza na malebnom mieste pri rieke Öre älv, sa premenilo na oázu, v ktorej sa spája prírodná krása s dôkladným dizajnom. Jeho záhrada, kedysi zatienená borovicami, teraz obsahuje starostlivo vybrané stromy a kríky, ktoré zlepšujú štruktúru aj odolnosť.

Inšpirovaný svojou záhradou ocenenou na výstave kvetov RHS Chelsea, Ulf zrekonštruoval svoju vlastnú záhradu a zaviedol žulové chodníky a obruby. Zachováva rovnováhu medzi kultivovanými priestormi a nedotknutým okolím, pričom si vyberá rastliny, ktorým sa darí v subarktickom podnebí a podporujú miestnu faunu a flóru.

Ulfova záhrada je dôkazom jeho hlbokého pochopenia kombinácií rastlín a sezónnych prechodov. Jeho starostlivo upravené okraje sa môžu pochváliť bohatou tapisériou kríkov, cibuľovín a trvaliek, ktoré vytvárajú vrstvy listov a kvetov, ktoré očaria návštevníkov. Vďaka farebnej palete, v ktorej dominuje modrá, biela a ružová, vyžaruje záhrada pokojnú auru, ktorá harmonizuje so zeleným lesným pozadím.

Text a Foto: www.houseandgarden.co.uk

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…