Architektúra

Dom v Nonakamachi

Dom v Nonakamachi, ktorý sa nachádza pri meste Maebashi v prefektúre Gunma na severe Japonska, je jedinečným projektom, v ktorom sa nachádza rezidencia pre jednu rodinu a kaderníctvo. Dom navrhnutý architektonickými štúdiami SNARKOUVI uprednostňuje otvorenosť a prispôsobivosť a vytvára obytné prostredie, ktoré sa široko otvára do okolitého sadu, od ktorého je odvodený jeho názov.

Na rozdiel od podobných domov v mestských oblastiach sa dom v Nonakamači nespolieha na to, že jeho štruktúra sa opiera o blízkosť susedov. Namiesto toho návrh využíva priestranný vidiecky pozemok a oslavuje rozľahlú oblohu a vzdialený horizont. Jednoduchý pôdorys tvorí dlhý obdĺžnikový objem so šírkou 14 metrov a hĺbkou 3,6 metra. Je postavený výlučne zo štvorcového reziva s priemerom 4 palce, čoho výsledkom je ľahký a opticky štíhly rám, ktorý prispieva k vzdušnej, otvorenej atmosfére.

Základné obytné funkcie sú sústredené na severnej strane budovy, čo umožňuje, aby južná strana objala slnečný ovocný sad a prostredníctvom veľkých vertikálnych okien ponorila návštevníkov do prírodného miesta. Štíhla drevená konštrukcia je výsledkom nedostatku dreva vo fáze plánovania. Použitím štandardizovanej jednotky štvorcového reziva s priemerom štyri palce v celej konštrukcii, od základov až po trámy, projekt optimalizoval vzácny zdroj.

Výsledkom tohto prístupu je aj vizuálne ľahká a prispôsobivá konštrukcia, ktorá akoby sa prispôsobovala svojmu okoliu. Na zabezpečenie štrukturálnej integrity sú na krátkych stranách budovy dvojité stĺpy a stredová os je mierne rozšírená, aby sa do nej zmestili inžinierske siete a zabudované prvky. Výsledné medzery medzi konštrukčnými prvkami vytvárajú jemné členenie v rámci otvoreného pôdorysu.

Text a Foto: snark.cc

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…