Architektúra

Villa Gug

Vo vile Gug, ktorá sa nachádza v rovnomennom meste Gug v severnom Dánsku, hrá vášeň klientov pre autá hlavnú úlohu v živote rodiny a zaberá značnú časť plochy bývania. namiesto toho, aby sa autá ukryli v pivnici alebo vo veľkej garáži, navrhla spoločnosť BIG dom, ktorý plynulo prechádza z auta do horne.

„Navrhovať rodinný dom je ako maľovať portrét. Úspech portrétu nespočíva len v schopnosti umelca vyjadriť sa – ale skôr v jeho schopnosti zachytiť výrazy, charakter, osobnosť alebo dokonca dušu portrétovaných. Rovnako ako pri architektonickom portréte ide aj pri rodine o vytvorenie rámca záujmov a potrieb, želaní a snov, požiadaviek a kritérií – skrátka života, ktorý chce rodina žiť.“
Bjarke lngels

Lineárna budova sa oblúkom stáča okolo vrcholu kopca a rámuje centrálny dvor pre súkromné záležitosti rodiny. Charakter budovy sa postupne mení od introvertnej garáže a showroomu pri príjazdovej ceste k otvorenejším funkčným priestorom vrátane kuchyne, obývačky a terasy na vrchole budovy.

Zvnútra sa priestory otvárajú smerom do centrálnej záhrady – ponúkajú čoraz rozsiahlejšie výhľady, ako miestnosti stúpajú do kopca a začínajú vnímať vzdialené horizonty za líniou strechy. Autá sú chránené zvonku, ale viditeľné cez záhradu z obytných priestorov a spální. Pri pohľade zo spálne môže klient povedať svojim autám dobrú noc, kým každý večer zhasne svetlo.

Text a Foto: big.dk

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…