Architektúra

Axel Springer Campus

Spoločnosť Axel Springer začala s prechodom od tlače k digitálnym médiám. Jej nová budova v areáli v Berlíne slúži ako symbol a zároveň nástroj tohto prechodu – budova, ktorá má prilákať elitu (nemeckej) digitálnej bohémy. v, ktoré spolu vytvárajú „údolie“, ktoré v centre vytvára neformálne javisko – miesto na vysielanie myšlienok do ostatných častí spoločnosti.

V klasickej redakcii, kde dominovali fajčiaci, píšuci novinári, si každý obyvateľ uvedomoval prácu a postup svojich kolegov a kolektívny cieľ: jedno číslo s uzávierkou ako simultánnym vydaním. V digitálnej kancelárii sústredené pozeranie na obrazovku tlmí všetky ostatné formy pozornosti, a preto oslabuje kolektívnu inteligenciu potrebnú na skutočné inovácie.

OMA preto navrhla budovu, ktorá hojne vysiela prácu jednotlivcov na spoločnú analýzu. Do nového kancelárskeho bloku je vtlačené centrálne átrium, ktoré sa otvára smerom k existujúcim budovám Springer – novému centru areálu Springer.

Návrh bol vypracovaný okolo série terasovitých poschodí, ktoré spolu vytvárajú digitálne údolie. Každé poschodie obsahuje krytú časť ako tradičné pracovné prostredie, ktoré je potom odkryté na terasách. V polovici budovy sa údolie zrkadlí, čím sa vytvára trojrozmerný baldachýn.

Text a Foto: www.oma.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Ribbon Chapel

Ribbon Chapel je svadobná kaplnka stojaca v záhrade rezortného hotela „Bella Vista Sakaigahama“ v meste…

Arne Maynard

Ústredným prvkom práce Arneho Maynarda ako záhradného dizajnéra je jeho schopnosť identifikovať…

Tyra House

Na základe koncepcie záhrady v údolí rieky Tyra, ktorú vytvorila spoločnost Zelený priestor, navrhli Fiala Architects…