Architektúra

Langarita-Navarro Casa PS-50

Hlavnou postavou projektu Casa PS-50 z pera Langarita-Navarro Arquitectos je neobyčajná pobrežná krajina; hustá, drsná a nedobytná, odolávajúca náporom atlantických vetrov. Predstavujeme si možnosť žiť pod príkrovom tejto zelene so samoúčelnými cieľmi byť veľkými a zároveň nenápadnými, a zároveň vyvolávať nečakané správanie tiel a hmôt.

Strecha má podobu veľkej časti terénu, vyvýšenej na betónovú dosku, ktorá nesie dôležitú váhu intenzívnej zelenej strechy, obnovujúcej predtým existujúcu vegetáciu. Cik-cak vzor strechy umožňuje pokryť dlhé rozpätia a znižuje jej vlastnú hmotnosť, ako aj navodzuje pocit takmer nemožnej ľahkosti, takmer akoby išlo o látku vejúcu vo vetre.

Pôdorys domu organizuje rad paralelných stien, ktoré sa zospodu ľahko dotýkajú strechy. Ich rozmiestnenie umožňuje organizáciu využitia, ako aj zvládnutie meniacich sa východných a západných vetrov. Otváraním a zatváraním sklenených tabúľ od podlahy až po strop podľa potreby je možné rozmiestniť konfiguráciu na vystavenie alebo ochranu priestorov pred každým z prevládajúcich vetrov a využívať ich ako na lodi.

Hlavný objem domu je vyvýšený, zapustený do terénu a s výhľadom na more ako príď lode, ktorá sa opiera o žulovú studňu vytesanú do hranola. Odtiaľ sa smerom von rozprestiera kaskáda terás a schodov, ktoré poskytujú prístup k bazénu a pozemku. Prístup sa nachádza na nádvorí otvorenom k moru, kde sa vystupuje po veľkorysom špirálovom schodisku okolo bujnej záhrady chránenej pred vetrom.

Text a Foto: langarita-navarro.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.