Architektúra

Múzeum vedy Binhai

Ako sa môže súčasné vedecké múzeum pozerať do budúcnosti a zároveň oslavovať minulosť? Múzeum vedy Binhai je budova s rozlohou 33 000 metrov štvorcových, ktorá má prezentovať artefakty z priemyselnej minulosti Tchien-ťinu a rozsiahle súčasné technológie vrátane veľkolepých rakiet na výskum vesmíru.

Projekt je súčasťou kultúrneho centra Binhai v Tchien-ťine a obsahuje priestory na organizovanie podujatí, výstav, kancelárie, reštaurácie a maloobchod. Objemy a materialita budovy odkazujú na bohatú priemyselnú históriu oblasti. Séria veľkorozmerných kužeľov generuje hlavné miestnosti v celom múzeu. Špirálovitá rampa stúpa po centrálnom kuželi na najvyššie podlažie, čím ponúka nezvyčajný priestorový zážitok z moderného mesta prostredníctvom reinterpretácie priemyselnej typológie.

V prípade hlavnej rampy si kovové opláštenie vyžiadalo precízne geometrické štúdie na realizáciu jej deformovaných povrchov. Ústredným bodom výstavného komplexu je veľká hala alebo kužeľ, ktorý zabezpečuje prístup do všetkých verejných častí programu. Tento obrovský kužeľ – takmer dvojnásobne vyšší ako Guggenheimovo múzeum – spája všetky okolité priestory a umožňuje návštevníkom špirálovite prechádzať veľkými výstavnými sálami uloženými na každom konci budovy, okolo priezorníkov a svetlíkov, ktoré dávajú každej sále individuálny charakter a konfiguráciu.

Veľké priestory s trojnásobnou výškou definujú hlavnú cirkuláciu, zatiaľ čo súhvezdie svetiel a kruhové svetelné studne dodávajú priestoru nadpozemský charakter. Centrálne átrium funguje ako solárny komín, ktorý nasáva horúci vzduch a v neustálom prúde vzduchu ho nahrádza chladným vzduchom zdola. Exteriér v medenej farbe dodáva budove jednotnú tvár napriek jej veľkým rozmerom a rôznorodým programom. Panely obvodového plášťa (aprx. 1,40×3,50 m) sú vyrobené z eloxovaného hliníka a sú inštalované so škárou širokou 30 mm. Celkovo je tu približne 3 600 panelov a približne 140 rôznych veľkostí. Vzor perforácie je založený na mriežke 20×20 cm so skupinami otvorov s tromi rôznymi priemermi.

Panely sa dodávajú v troch farbách na vytvorenie vertikálneho gradientu. Náhodná perforácia aj gradient sú výsledkom počítačového scenára a manuálneho nastavenia. Z funkčného hľadiska perforované panely pomáhajú znižovať tepelné zisky a fungujú ako dažďová clona. Celkovo formálne a materiálové prvky posilňujú koncepciu návrhu súvisiacu s priemyselnou minulosťou lokality a zároveň poskytujú identitu pre súčasnosť a budúcnosť.

Text a Foto: www.theplan.it

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Vinohradníkov dom

Po úspešnej obnove a rekonštrukcii sa Vinohradníkov dom stal uceleným príkladom historickej architektúry…

Dom Water Farm

Štúdio Bark dokončilo dom „Water Farm“ v Suffolku s odvážnym geometrickým dreveným dizajnom…