Architektúra

Nadčasový dom

Timeless – nadčasový dom v pokojnej rezidenčnej štvrti v centre Tokia navrhla japonská architektonická kancelária Apollo. Bol postavený pre manželský pár, ktorý na pozemku dlho žil, ale chcel ho prestavať, pretože po odchode svojich troch detí z domu vstúpil do novej životnej etapy. Jednoduchý exteriérový dizajn pozostávajúci z dvoch masívnych objemov uložených na sebe využíva výhody rohového pozemku s fasádou z pohľadového betónu potlačeného cédrovým debnením. Okná orientované von sú obmedzené na horizontálne štrbiny, aby sa zachovalo súkromie a zvýšila bezpečnosť.

Vo vnútri je dom vymedzený dvoma dvormi, jedným veľkým a druhým malým, ktoré sú usporiadané paralelne. Hlavné nádvorie je na južnej strane a jeho súčasťou je bambusový háj, ktorý upúta pozornosť pri vstupe do domu. Keďže obývacia izba, pracovňa a spálne sú orientované na toto nádvorie, klienti a ich pes si môžu užívať čas vonku podľa svojich predstáv. Menšie štrbinovité nádvorie na severnej strane je tiež posiate rastlinami a slúži ako svetelný priestor, ktorý napĺňa obývaciu izbu na prvom poschodí a vstupnú halu, ako aj druhú obývaciu izbu na poschodí príjemným rozptýleným svetlom.

Hlboké odkvapy nad oknami na poschodí orientovanými na juh blokujú priame slnečné svetlo, čo dodáva obývacej izbe na prvom poschodí tlmenú, formálnu atmosféru. Naopak, obývacia izba na poschodí je ležérnejšia a má pripojený strešný balkón, čo dodáva druhému poschodiu inú náladu. To umožňuje obyvateľom voľne sa pohybovať po dome v priebehu dňa a tráviť čas tam, kde je im to najpríjemnejšie.

Text a Foto: apollo-aa.jp

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.