Architektúra

Thanh Long Baywalk

Zátoka sa nachádza na prírodnom skalnatom pobreží, ktoré vytvára tvar mysu a tvorí vlnolam s prírodnými piesočnatými plážami a zelenými kokosovými lesmi, známy aj ako záliv Hon Lan – mys Ke Ga. Plážové námestie Thanh Long Baywalk je návrh štúdia TALAVN, ktorý integruje publicitu s ekologickou orientáciou a riešeniami na vytvorenie pôvodných krajinných akcentov.

Námestie je tvorené priestorovým obalovým charakterom stĺpového koridoru integrujúceho „hodvábny pás“ vo farbe dračieho ovocia vo vnútri kokosového lesa. Konštrukčné stĺpy mosta majú tvar rovných kokosových paliem a vďaka umelej kôre z vláknobetónu splývajú so skutočnými stromami. Stretnutie mosta (hodvábneho pásu) a stĺpa (kokosového lesa) zdôrazňuje myšlienku, že hodvábny pás vo farbe dračieho ovocia je promenádou plynúcou v oblakoch, ktorá sa vinie medzi korunami kokosových paliem, vytvára priestor na vnímanie kokosových paliem nad a pod nimi a optimalizuje výhľad na záliv. Zvyčajne sa prechádzame len pod korunami kokosových paliem a máme výhľad zdola nahor. Chodník Thanh Long Baywalk vám však umožňuje dotknúť sa kokosových listov a cítiť ich zhora.

Mesačná aureola: Inšpiráciou bolo astronomické podujatie v roku 1995 – začiatok rozvoja cestovného ruchu v Binh Thuane. Obraz Mesiaca vznášajúceho sa uprostred brány na medziregionálnej ceste vytvára atrakciu, ktorá láka cestovateľov, aby sa zastavili a objavili obraz veže Poshanu Cham. Dizajnéri videli podobnosť medzi dužinou dračích plodov, špecialitou krajiny, a hviezdnou nočnou oblohou nad morom Binh Thuan. Preto sú kovové obkladové panely perforované tak, aby predstavovali „semená“ ovocia počas dňa a hviezdnu oblohu, keď padne noc. Vytvárajú tak asociácie pre návštevníkov námestia v rôznych časových obdobiach.

Text a Foto: www.archdaily.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.