Architektúra

Záhradný dom Tane

Pri príležitosti veľtrhu Art Basel 2023 predstavil areál VITRA v nemeckom Weil am Rhein najnovší prírastok do svojho jedinečného architektonického súboru – záhradný dom Tane.

Stavba, ktorá je zastrčená medzi Umbrella House a Oudolf Garten, je dielom parížskeho ateliéru Atelier Tsuyoshi Tane Architects a má podobu kompaktného osemhranného dreveného prístrešku s rozlohou 15 metrov štvorcových, v ktorom sa zmestí osem ľudí.

Medzi materiály, z ktorých je záhradný dom Tane zložený, patrí okrem dreva aj žulový kameň a slama, ktorá obklopuje exteriér budovy. Výsledná kompozícia a forma budovy odkazujú na primitívnu chatrč, v ktorej je architektúra jednoduchá, teplá a lákavá pre návštevníkov.

Na jeho vrchole sa nachádza vyhliadková plošina, na ktorú sa dá dostať po vonkajšom schodisku a ktorá rámuje jemné výhľady na Oudolf Garten, Dáždnikový dom a zvyšok areálu Vitra Campus. Vonku sa nachádza kávový kútik a miesto na sedenie, ktoré pozývajú na chvíľu oddychu, zatiaľ čo malá fontánka ponúka vodu na zavlažovanie, ako aj na čistenie topánok a náradia. V blízkosti areálu VITRA Campus sa buduje kuchynská záhrada prístupná pre zamestnancov. So všetkými týmito nastavenými programami záhradný dom Tane nakoniec ožije ako miestnosť na stretnutia a priestor na workshopy pre záhradnícke a kulinárske aktivity.

Text a Foto: www.archilovers.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.