Technika

VW Gen.Travel

Autonómne vozidlo na polceste medzi limuzínou a minivanom na cestovanie do budúcnosti v úplnom pohodlí, navrhnuté ako priestor na prácu, relaxáciu a dokonca aj spánok počas cestovania, podobne ako počas dlhého letu biznis triedou. Volá sa Gen.Travel a ide o koncepčné vozidlo vyvinuté štýlovým centrom koncernu Volkswagen v Postupime (Future Center Europe) pod vedením Petra Woudu a pod supervíziou Klausa Zyciora, šéfa dizajnu koncernu Volkswagen. „Gen.Travel nám dáva možnosť nahliadnuť na cestu budúcnosti tým, že ukazuje, ako bude vyzerať autonómna jazda. Tento koncept stelesňuje vizionársky a osobitý dizajn, ktorý zároveň pripomína veľké majstrovské diela minulosti, ako napríklad Tropfenwagen Eduarda Ruperta z roku 1921,“ hovorí Klaus Zyciora.

Gen.Travel má modulárny koncept interiéru, ktorý sa dá prispôsobiť pre každú cestu a objednať podľa myšlienky „Mobilita ako služba“. V závislosti od konfigurácie nadobúda kabína rôzne usporiadanie a môžu sa v nej ubytovať až štyri osoby. V režime Business, určenom na obchodné cesty, sú štyri pohodlné sedadlá a stôl uprostred, zatiaľ čo v režime Family stôl zmizne a sedadlá sú modulárne. Medzi najdôležitejšie inovácie patrí nočný režim, ktorý premieňa kreslá na dve lôžka, ktoré môžu zaujať úplne horizontálnu polohu. Dynamické osvetlenie v priestore pre cestujúcich zabraňuje nebezpečenstvu choroby z pohybu (motion sickness).

Systém osvetlenia vozidla ovplyvňuje aj produkciu melatonínu, ktorý pomáha cestujúcim prirodzene zaspávať a prebúdzať sa, zatiaľ čo všetky prvky HMI (rozhrania človek-stroj) sú vyrobené z udržateľných materiálov v kombinácii s recyklovanými alebo prírodnými materiálmi. Futuristický exteriér je rozdelený na dve časti: priehľadná sklenená kabína je zakomponovaná do spodnej časti a pás je veľmi nízky, aby sa maximalizoval výhľad z interiéru.

Pre maximálny komfort má Gen.Travel elektrické odpruženie eABC (Active Body Control), ktoré vopred vypočíta vertikálne a bočné pohyby, ako je zrýchlenie, brzdenie alebo zatáčanie, a podľa toho optimalizuje štýl a trajektóriu jazdy. Umelá inteligencia (AI) a takzvaný platooning – plne autonómna jazda v konvoji – sa využívajú na ďalšie zvýšenie dojazdu pri cestách na dlhé vzdialenosti.

Text a Foto: www.volkswagenag.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Morgan Midsummer

Spoločnosti Pininfarina a Morgan sa spájajú pri tvorbe nového otvoreného karosárskeho vozidla Midsummer.

BMW XM Mystique Allure

BMW XM Mystique Allure je prvým vozidlom v histórii značky, pri ktorého návrhu boli použité materiály z oblasti vysokej

Aston Martin Vantage

Aston Martin s hrdosťou predstavil nový model Vantage ktorý je najnovším prírastkom v kultovej rodovej línii.

House of Sound

House of Sound je dom v New Yorku, kde sú prezentované najlepšie audio produkty od spoločností McIntosh…