Architektúra

Vessel New York

Zákazka sa týkala návrhu verejného centra pre Hudson Yards, nový 11-hektárový projekt na západnej strane Manhattanu, ktorý je vybudovaný nad obrovským železničným koľajiskom. V snahe vytvoriť niečo nezabudnuteľné sa štúdio Heatherwick rozhodlo postaviť štruktúru, ktorú by návštevníci mohli používať a dotýkať sa jej, nielen sa na ňu pozerať. Vznikol návrh nového spoločenského orientačného bodu – Vessel, na ktorý by mohol každý vyliezť a preskúmať ho.

Projekt ovplyvnený indickými stupňami v Radžastane, ktoré sú tvorené množstvom kamenných schodísk siahajúcich do zeme, sa pohráva s hypnotizujúcim vizuálnym efektom opakujúcich sa stupňov, letov a podest. Výsledný projekt, zložený z 2 500 schodov, 154 stupňov, 80 podest a 16 poschodí, je preliezačkou, ktorá vyzdvihuje ľudí nad nové námestie a odhaľuje výhľady na rieku Hudson a Manhattan.

Komplexný architektonický skelet Vessel, ktorý vyrobila v Benátkach špecializovaná spoločnosť Cimolai, pozostáva zo surovej zváranej a lakovanej ocele a kontrastuje s leštenou oceľovou spodnou časťou medenej farby, ktorá odráža okolité mesto. Vessel, ktorý tvorí hlavnú bezplatnú verejnú atrakciu v srdci tejto novej štvrte, predstavuje zámer vytvoriť pre New York výnimočný nový druh verejného dedičstva.

Text a Foto: www.heatherwick.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…