Architektúra

Populus

Populus, navrhnutý štúdiom Gang, sa otvára mestu a Skalnatým horám za jeho hranicami a má sa stať novým energickým spoločenským centrom v centre Denveru. Budova sa nachádza na prominentnom nároží a víta okolie rovnako zo všetkých troch strán, víta návštevníkov a obyvateľov a spája občianske, umelecké a obchodné štvrte Denveru.

V spodnej časti budovy sa okná rozrastajú až do výšky 9 metrov a rámujú vstupy a výhľady do vstupnej haly, reštaurácie a priestorov občianskej vybavenosti. Štruktúra a rytmus jej skulpturálnej fasády sú pevne spojené s funkciou hotela. Každá vertikálna lastúra je široká ako hotelová izba a jej okná menia svoju veľkosť v reakcii na verejné a súkromné priestory. Výrazné tvary okien vychádzajú zo štúdia charakteristických vzorov, ktoré sa nachádzajú na stromoch osiky (Populus tremuloides). Ako stromy rastú, zhadzujú svoje spodné konáre a zanechávajú po sebe tmavé stopy v tvare očí na páperovej kôre svojich kmeňov.

Okná sú ďalej detailne prepracované tak, aby účinne fungovali v denverskom podnebí. Z vonkajšej strany sa „viečka“ každého okna rozťahujú smerom von podľa orientácie na slnko, aby zatienili interiér a zlepšili tak energetickú hospodárnosť budovy. Zároveň elegantne odvádzajú dažďovú vodu, aby fasáda časom vyzerala sviežo.

Pri vstupe do izieb sa hoteloví hostia stretávajú s pohlcujúcim výhľadom na neďaleký štátny Kapitol a park Civic Center a na hory za ním cez veľkorysé okná. V niektorých izbách sa okná dajú aj obsadiť, premenia sa na sedenie alebo stoly, ktoré hostí priblížia k vonkajšiemu prostrediu.

Zelená strešná terasa vysadená regionálnou vegetáciou ponúka rozsiahly výhľad na vrchole budovy, poskytuje svieže miesto na stretávanie sa a atraktívne prostredie pre miestne voľne žijúce zvieratá a hmyz.

Text a Foto: studiogang.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…