Technika

McMurtry Spéirling

Zoznámte sa s vozidlom budúcnosti: elektrický Batmobil s výkonom 1 000 koní na tonu, ktorý môže byť budúcnosťou motoristického športu

Po poriadku: nie je taký veľký, ako si myslíte. McMurtry Spéirling je jednomiestny automobil, ktorý by sa mohol schovať v tieni Caterhamu. A predsa je pod bublinkovou strechou, pod dverami typu gullwing, miesto pre vyše 180 cm vysokého vodiča. Uložený, s nohami vyloženými nad úroveň dna, uvelebený v karbónovom sedadle a pozerajúci sa cez obrazovku, akoby sa plavil v ponorke pre jedného človeka: čo sa týka jazdného prostredia, je to čistý pretekársky automobil.

Technické údaje sú sľubné a odvážne. Vďaka celokarbónovej konštrukcii váži Spéirling (írsky búrka) necelých 1 000 kg a každý kilogram má svoj vlastný výkon. Áno, vďaka motoru pre každé zadné koleso sa tu pohybujeme v štvorciferných číslach.

Maximálna rýchlosť, ako to nariaďujú prikázania o superautomobiloch, je viac ako 320 km/h, ale ako sa tam dostane, je druhá vec. McMurtry tvrdí, že z nuly na 300 km/h dosiahne rýchlosť za 9 sekúnd. Rimac Nevera potrebuje 11,8 sekundy, Bugatti Chiron Super Sport 12,1 sekundy. To je rýchlosť podobná F1.

Text a Foto: mcmurtry.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Lamborghini Urus SE

Automobili Lamborghini otvára novú kapitolu svojej histórie modelom Urus SE, prvou hybridnou plug-in verziou…

Beosystem 9000c

Bang & Olufsen oznámila, že uvádza novú verziu svojho šesťdiskového CD prehrávača Beosystem 9000c.

Pagani Alisea

Pagani Alisea je koncept vozidla vytvorený študentmi magisterského štúdia dopravného dizajnu na IED Turín…

MG EXE181

Spoločnosť MG bude v Pekingu na Auto China 2024 prezentovať koncept EXE181, elektrický hypercar…