Architektúra

Klimatické centrum Klimatorium

Nové klimatické centrum Klimatorium na nábreží v Lemvigu je fórom pre vedomosti, vzdelávanie, inovácie a rozvojové projekty v oblasti komunálnych služieb a zmeny klímy. Nová budova podporí úlohu Dánska ako vývozcu klimatických riešení a pomôže etablovať Lemvig a región stredného Dánska ako centrum adaptácie na zmenu klímy.

„Naším cieľom bolo vytvoriť budovu, ktorá rozpráva príbeh o klíme. Budova má priamočiary, strohý výraz, ale tvorí tvar vlny, ktorý jej dodáva výraznú a ľahko dekódovateľnú identitu. Vlna rozpráva príbeh miesta a zároveň odkazuje na vážne výzvy, ktorým čelíme v dôsledku zmeny klímy.“
Jan Ammundsen, senior partner, vedúci dizajnu, 3XN

Nové Klimatorium s drevenou vlnou, ktorá označuje vstup a vytvára príťažlivý priestor na sedenie chránený pred poveternostnými vplyvmi, je už teraz ikonickou stavbou v Lemvigu. Ide o pomerne jednoduchú dvojpodlažnú stavbu, kde otvorená sklenená fasáda prízemia spôsobuje, že horné poschodie obložené drevom sa akoby vznášalo vo vzduchu. Spodné poschodie sa môže využívať na výstavy, konferencie, koncerty a podujatia rôzneho druhu a má potenciál stať sa novým miestom stretávania sa miestnych obyvateľov.

Štúdio 3XN založili v dánskom Aarhuse v roku 1986 mladí architekti Kim Herforth Nielsen, Lars Frank Nielsen a Hans Peter Svendler Nielsen. Traja Nielsenovci si rýchlo získali povesť tvorcov podstatných budov s presvedčivou estetikou, podporenou silným teoretickým základom. Toto dedičstvo je pre nás dodnes základom našej práce, keďže prinášame víziu 3XN klientom po celom svete.

Text a Foto: 3xn.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

KWK Aura

Hlavným cieľom projektu Aura bolo čo najmenej zasahovať do existujúceho ekosystému a podľa možnosti ho obohatiť.

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…