Technika

Vacheron Constantin Mercator

Hodinky Vacheron Constantin Mercator 43050 sú inšpirované prácou priekopníka kartografa Gerardusa Mercatora a obsahujú jeden z najneobvyklejších spôsobov zobrazenia času. Hodinky kombinujú dve retrográdne ručičky, pričom hodiny skáču každých 60 minút, na pozadí mapy zobrazujúcej Európu, Áziu a Afriku.

Hodinky Vacheron Constantin Mercator boli vydané v roku 1994 pri príležitosti 400. výročia úmrtia Gerardusa Mercatora. Mercator, priekopnícky geograf a kartograf, je známy najmä vďaka vynálezu mapovej projekcie, z ktorej sa vyvinuli mapy sveta, ktoré používame dodnes. Počas 10-ročnej životnosti modelu sa predpokladá, že z výroby odišlo len 638 kusov.

V čase svojho prvého uvedenia boli hodinky Mercator 43050 jednými z mála klasicky tvarovaných hodiniek, ktoré mali netradičné zobrazenie času. Kombinuje dve retrográdne ručičky v tvare kompasu, ktoré zobrazujú hodiny na ľavej strane a minúty na pravej strane. Minútová ručička sa kĺže po ciferníku a potom sa okamžite zmení pri prechode hodín, pričom preskočí zo 60 späť na 0. Hodinová ručička robí tiež jemnejší skok, takže ide o hodinky so skokovou zmenou hodín, ako aj s dvojnásobnou retrográdnou zmenou – vďaka tomu je čas oveľa ľahšie čitateľný na kratšej stupnici.

Ciferník je vyrobený z masívneho zlata a obsahuje mapu Európy, Afriky a Ázie, ktorú v 16. storočí prvýkrát nakreslil sám Mercator. Na ciferníku je vyrytý tvar jednotlivých kontinentov a potom ho Jean a Lucie Genbruggeovci starostlivo vyplnili čiernym smaltom. Vďaka drobným detailom, ktoré sa nachádzajú v zložitom dizajne, je radosť sa na Mercator pozerať zblízka a nosiť ho. Na deviatej hodine sa objavuje mystická morská bytosť a pohoria Európy sú jemne znázornené ako malé svahy. Ako sa dalo očakávať, všetky nápisy sú v latinčine a všade sa objavujú výrazy ako „Antarcticus“ alebo „Tropicus Cancri“. Na 4. hodine nájdete jemnú poctu dvojici, ktorá ako prvá vymyslela tento projekt, s gravírovaním „J&L Genbrugge“, čo je vzácny prvok pre hodinky od takej etablovanej manufaktúry, akou je Vacheron Constantin.

Text a Foto: www.acollectedman.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

House of Sound

House of Sound je dom v New Yorku, kde sú prezentované najlepšie audio produkty od spoločností McIntosh…