Architektúra

Markthal

Markthal v Rotterdame je udržateľnou kombináciou stravovania, oddychu, bývania a parkovania, budovou, v ktorej sú všetky funkcie dokonale integrované, aby sa oslávili a posilnili ich synergické možnosti. Pod veľkým oblúkom sa nachádza bezpečné, kryté námestie, ktoré je koncipované ako úplne nový pohľad na typické trhové námestie a jeho okolité budovy.

Markthal, ktorý sa nachádza v historickej štvrti Laurenskwartier v centre Rotterdamu, je tvorený výstavbou súkromných bytov usporiadaných do veľkého oblúka, čo strategicky umožňuje súkromnej iniciatíve vytvoriť verejný priestor. Výsledkom je kryté námestie, na ktorom sa cez deň nachádza centrálna trhová hala a po zatváracích hodinách živé reštaurácie na jeho nižších úrovniach. Ide o hybridnú budovu, v ktorej môžu návštevníci nakupovať, jesť, piť, žiť a zaparkovať svoje auto.

Budova má celkovú podlahovú plochu 95 000 metrov štvorcových, 228 bytov a 1 200 parkovacích miest pod zemou. Najvýraznejším prvkom budovy je však jej centrálna trhová hala, ktorá poskytuje domov 96 stánkom s čerstvými potravinami a obchodným jednotkám, od rotterdamských podnikov a predajcov na trhu až po zavedených miestnych hrdinov. Ponúkajú rôznorodý sortiment: od čerstvých rýb po divinu, od kapučína po syr, od obľúbených miestnych jedál po exotickú kuchyňu a od výhodných nákupov po exkluzívne pomalé potraviny.

Text a Foto: www.mvrdv.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Vigo HALO

NOARQ, AM2 Arquitectos a inžinierska spoločnosť Arenas Y Asociados predstavujú Halo, mestský výťah…

La Alcarria

Len 50 minút od Madridu objavil Puerta v malej dedinke Tendilla neďaleko Guadalajary palác zo 17. storočia…

Castell Coch

Mimoriadne zdobené interiéry a bohaté zariadenie zámku Castell Coch z neho robia oslnivé…