Architektúra

Vinárstvo Le Dôme

Nové vinárstvo Le Dôme v Saint-Émilion z architektonickej kancelárie Fosters + Partners, ktoré sa nachádza v kopcoch Bordeaux, má za cieľ dokonale splynúť s kultúrnou krajinou regiónu zapísanou na zozname svetového dedičstva UNESCO a vytvoriť najmodernejšie zariadenie na výrobu medzinárodne uznávaného vína Le Dôme. Forma budovy vychádza z túžby vytvoriť stavbu, ktorá sa zároveň pozerá dovnútra aj von, poskytuje efektívny priestor na výrobu vína a zároveň nadväzuje dialóg s okolitou krajinou.

Návštevníci prichádzajú k vinárstvu po aleji lemovanej stromami, na konci ktorej sa nachádza budova kruhového pôdorysu. Kombinácia dvoch rámp – jednej vonkajšej, ktorá zdôrazňuje vzťah s lokalitou, a druhej vnútornej, ktorá umožňuje návštevníkovi prejsť rôznymi fázami procesu výroby vína – dáva novej budove priestorové vymedzenie. Obe rampy vedú na galériu na hornom podlaží, ktorá tvorí spoločenské srdce budovy s degustačnými stolmi, elegantným vinárskym barom a zábavnými priestormi – to všetko zahaľuje 360-stupňový výhľad na priľahlé vinice. Kruhové átrium umožňuje ľuďom pozerať sa dole na priestory na výrobu a skladovanie vína, čo návštevníkom poskytuje ucelený a jedinečný zážitok.

Drevená strecha s priemerom 40 metrov je jedinečná recipročná konštrukcia pozostávajúca zo vzájomne sa podopierajúcich šikmých nosníkov, ktorá sa rozprestiera nad veľkým priestorom bez stĺpov. Konštrukcia prirodzene vytvára vo svojom strede 6 metrov široký okulus, ktorý umožňuje dennému svetlu zaplavovať hornú úroveň. Strecha je pokrytá recyklovanými miestnymi terakotovými dlaždicami, zatiaľ čo základňa budovy – vyrobená z betónu s použitím kameniva z regiónu – je pokrytá drevenými lamelami a čiastočne zakopaná do zeme, aby sa znížil jej vizuálny vplyv na terén a zvýšil výkon tepelnej hmoty. Budova posilňuje krajinu tým, že vytvára kopcovitú formu, ktorá je ozvenou miernych svahov, ktoré ju obklopujú.

Text a Foto: www.fosterandpartners.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…