Produkty

Studiovoll

V roku 2017 bolo štúdio studiovoll mentálnym priestorom, ktorý Austin Voll vytvoril v rámci svojej umeleckej praxe na skúmanie toho, čo je to dizajn.

Po stáži v roku 2018 u Toshio Tokunaga v japonskom meste Hyogo sa studiovoll stal jediným zameraním Austinov praxe. Pohľad Austina sa posunul od toho, čo je to používať, k tomu, ako je to žiť – aké úlohy zohráva prírodný nábytok v našich životoch. Výskum ekosystémov, biológie pôdy, permakultúry a pozorovania prírodného sveta okolo nás pomáhajú udržiavať súvislosti potrebné na to, aby sme videli nový druh nábytku, ktorý môže vzniknúť vďaka nášmu okoliu. Vďaka času, ktorý strávil životom a prácou s Tokunaga-senseiom a jeho rodinou vo vidieckej prefektúre Hyogo, si Austin uvedomil, že možnosť vzniku nábytku sa nelíši od padnutého stromu, ktorý hnije v lese.

Je známe, že niektoré duby sa dožívajú tisíc rokov alebo aj viac. Éry ich života zaznamenali staré kultúry v 300-ročných mytológiách a uložili ich do vlastných letokruhov tvrdého dreva. „Tri storočia rastie a tri zostáva Najvyšší v stave; a za ďalšie tri sa rozpadá.“ (John Dryden, nar. 1631). Čím bližšie k smrti sa prastarý strom dostáva, tým viac života podporuje, tým viac vzťahov má so svojím okolím, jeho sezónne vtáky, chemické signály, spolupracovníci živín sa zhromažďujú v mikroskopických koreňových spoločenstvách, dutinách; zlomené konáre, dom noví obyvatelia, pôda, a dokonca aj nové stromy, to všetko sú ďalšie telá stromu. Vietor krúti plesňou zmäknuté kmene, rúbe velikánov. Ich domovy sa otvárajú väčšiemu množstvu života v smrti než za života.

Text a Foto: www.studiovoll.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

SAGA HoloBike

Dizajnérska agentúra LAYER navrhla a skonštruovala HoloBike pre spoločnosť SAGA, prvý holografický…

Lampa ARKW

Základná oblúkovitá štruktúra lampy ARKW zo španielskeho dizajnérskeho štúdia Puig Migliore je fragmentovaná…

Hermès Maison 2024

Kolekcia Hermès Maison na Milan Design Week 2024 nás pozýva, aby sme vystúpili z času – a zároveň…

mmcité Morse

Kolekcia Morse od spoločnosti mmcité sa skladá z rozmanitých tvarov a dĺžok, ktoré podtrhujú…