Architektúra

Záhrada H. C. Andersena

Záhrada H. C. Andersena, ktorá sa rozprestiera na ploche 7 000 m2 uprostred dánskeho mesta Odense, vytvorila atmosférickú oázu, ktorá spája realitu s fantáziou a ponúka návštevníkom nespočetné množstvo podmanivých zážitkov.

Putovanie, skúmanie a vnímanie sú základnými rozprávkovými motívmi v diele H. C. Andersena. Tieto témy sa odrážajú aj v priestorovej koncepcii múzea a záhrady, ktoré vznikli na jeho počesť. Hranice sú rozmazané, aby odrážali neustály prechod medzi realitou a fantáziou v jeho rozprávkovom vesmíre.

Projekt inšpirovaný rozprávkovým svetom H. C. Andersena spája dom H. C. Andersena a dom kultúry pre deti Fyrtøjet (Tinderbox) do jednej pozoruhodne rozšírenej atrakcie a obohacuje ich o čarovnú záhradu. Budova sa rozprestiera na ploche viac ako 5 600 m2, z čoho dve tretiny sú umiestnené pod úrovňou terénu, čo umožňuje vytvoriť čo najväčší priestor pre záhradu v centre Odense.

Krajinná architektúra: MASU Planning
Architektonické kancelárie zapojené do návrhu: Kengo Kuma & Associates (hlavný konzultant), Cornelius+Vöge Architects, C+V Architects, Søren Jensen Engineers, Jesper Kongshaug (svetelný dizajn)

Spoločnosť MASU Planning získala ocenenie Danish Landscape Award 2023.

Text a Foto: landezine.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…

Záhrada Bodnant

Záhrada Bodnant, ležiaca nad riekou Conwy a s výhľadom na pohorie Eryri (Snowdonia), je jedným z najkrajších…