Technika

VW Golf má 50 rokov

Keď Volkswagen v roku 1974 predstavil prvý Golf, a teda nástupcu legendárneho Chrobáka, bola to automobilová revolúcia: s pohonom predných kolies (namiesto motora vzadu) a variabilnou celkovou koncepciou vďaka veľkému veku batožinového priestoru a sklopnému operadlu zadných sedadiel. Okrem toho priamy dizajn, ktorý vytvoril Giorgetto Giugiaro, pomohol Volkswagenu prijať nový štýl, v ktorom pokračovali aj jeho nasledovníci. Golf sa rýchlo stal skutočným „Volkswagenom“ a prvý milión kusov sa predal už v roku 1976. Do dnešného dňa bolo dodaných viac ako 37 miliónov vozidiel. Vďaka tomu je tento kompaktný automobil najúspešnejším európskym automobilom, najpredávanejším Volkswagenom všetkých čias – a ikonou.

Bez ohľadu na to, o ktorú generáciu ide – tajomstvom úspechu bol a stále je súhrn všetkých jeho vlastností. Golf bol totiž vždy dokonalým spoločníkom pre každodenný život, ktorý stelesňuje všestrannosť, funkčnosť, spoľahlivosť a kvalitu. V priebehu desaťročí sa portfólio rozšírilo o ďalšie varianty: či už ide o Golf GTI, Golf Cabriolet alebo Golf Variant, prípadne mnohé ďalšie. S každou novou generáciou modelu sa do kompaktnej triedy dostali najmodernejšie technológie, bezpečnostné koncepty a komfortné prvky. Volkswagen Golf tak zdemokratizoval nielen technológie, ako je monitorovaný katalyzátor a protiblokovací brzdový systém, ale aj airbagy, tempomat a elektronické asistenčné systémy, ako aj mild a plug-in hybridný pohon.

V jubilejnom roku 2024 Volkswagen predstaví evolučný vývoj ôsmej generácie modelu Golf. Zaujme vizuálne prepracovanými prvkami, novými asistenčnými systémami a pohonnými jednotkami, ako aj informačno-zábavnými systémami a softvérom novej generácie. Svetová premiéra nového Golfu sa uskutoční už o niekoľko týždňov, pričom predpredaj je naplánovaný na jar 2024.

Text a Foto: www.volkswagen-newsroom.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Morgan Midsummer

Spoločnosti Pininfarina a Morgan sa spájajú pri tvorbe nového otvoreného karosárskeho vozidla Midsummer.

BMW XM Mystique Allure

BMW XM Mystique Allure je prvým vozidlom v histórii značky, pri ktorého návrhu boli použité materiály z oblasti vysokej

Aston Martin Vantage

Aston Martin s hrdosťou predstavil nový model Vantage ktorý je najnovším prírastkom v kultovej rodovej línii.

House of Sound

House of Sound je dom v New Yorku, kde sú prezentované najlepšie audio produkty od spoločností McIntosh…