Architektúra

Zasadený dom

Zasadený dom od Paulíny Hovorka Architekti sa nachádza v srdci stredného Slovenska, na kopci nad Banskou Bystricou. Jeho poloha je na východnom svahu úchvatných Kremnických vrchov. S pozemkom to má svahovitý charakter, k prístupu vedie cesta zo západnej strany. Záhrada je orientovaná na juhovýchod, v súlade so svahom terénu. Z okien sa naskytá výhľad na hustý borovicový les, mesto a vrcholky Veľkej Fatry a Nízkych Tatier. Plusom je okolitá príroda s trvalo zeleným lesom a pohľady na okolie. Negatívom je sklonitosť pozemku a blízkosť nových rodinných domov.

Dizajn domu vychádza z predstáv majiteľov a charakteru miesta. Požiadavky zahŕňali jednopodlažnú stavbu s dôrazom na súkromie a výhľady do prírody z každej miestnosti. Interiér mal byť dobre osvetlený a prepojený s terasou. Stavba mala byť odolná a jednoducho udržiavateľná, s použitím priamych a prirodzených materiálov.

Vjazd na pozemok je na západnej strane, kde je aj najvyšší bod. Tu končí verejná cesta a začína súkromný prístup. Hostia parkujú pred bránou, na streche pivnice, s priamym spojením so záhradou. Vjazd pokračuje ako trávnatá rampa k hlavnému vstupu domu. Prevádzka domu je pohodlná, v jednom podlaží. Dominuje horizontalita, so zameraním na výhľady a prienik svetla dovnútra.

Dispozícia domu je jednoduchá, s minimom chodieb. Centrálna hala vedie k rodičovskej spálni s kúpeľňou a pracovňou na jednej strane a k detským a hosťovským izbám na druhej. Technické miestnosti sú umiestnené pri vstupe, vedľa obývacej haly. Okrem toho je tu aj pivnica prístupná z terasy a skladové priestory pri vstupe do domu.

Text a Foto: www.pha.sk

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

KWK Aura

Hlavným cieľom projektu Aura bolo čo najmenej zasahovať do existujúceho ekosystému a podľa možnosti ho obohatiť.

888 Brickell

Módna značka Dolce & Gabbana zverejnila rendery mrakodrapu v Miami, ktorý vznikol v spolupráci…

Chata Lopez Lookout

Nedávno dokončená chata Lopez Lookout od ateliéru Heliotrope Architects je príkladom vynaliezavého dizajnu.

Sunglider

Projekt Sunglider Smart Uberground Metro je zameraný na modernizáciu verejnej dopravy vo veku adaptability…