Architektúra

Dokka House

Dokka House získal meno po majiteľovi Tor Helge Dokka. Ako dlhoročný inžinier v stavebníctve a s osobitným záujmom o udržateľnú výstavbu si dal za cieľ ukázať, že rodinné bývanie môže byť aj energeticky výhodné.

Dom pozostáva z dvoch podlaží, ktoré sú umiestnené nad sebou, ale len mierne sa prekrývajú. Dobré podmienky denného svetla a priestorové skúsenosti tvoria základ logistiky v interiéri. Horné podlažie má jednoduchý, tradičný tvar so šikmou strechou, veľkou presklenou plochou na koncovej stene a vraníkom nad strmým pozemkom. Spodné podlažie sa usadilo na prirodzenej ploche v teréne a strecha spodného podlažia tvorí terasu hlavného podlažia.

Každý z týchto dvoch objemov má svoju vlastnú identitu, hoci hovoria rovnakým jazykom. Spodný objem je zo všetkých strán vtiahnutý do horného, aby sa zdôraznila jeho podriadená pozícia, zabránilo sa nadmerným súvislým plochám a prispelo sa k plávajúcemu výrazu horného objemu. Horný pôsobí ľahko a vzdušne, zatiaľ čo dolný sa vzťahuje k terénu.

Systém podlahového vykurovania je napojený na zemné tepelné čerpadlo a podlahy sú pokryté poterom, ktorý vedie teplo. Spotreba energie je tak minimálna. V lete je systém obrátený – ochladzuje obydlie. Veľkorysá výška stropu v obývacej izbe a kuchyni poskytuje dobré podmienky denného svetla a menšiu potrebu mechanického vetrania.

Snøhetta získala v roku 2023 Cenu obce Kongsberg za architektúru

Text a Foto: www.snohetta.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Graafschap College

Architektonická kancelária cepezed a cepezedinterieur navrhla v Holandsku modernú budovu školy pre viac ako 700 študentov.

Záhrada Ulfa Nordfjella

Ulf Nordfjell je významný švédsky krajinný dizajnér, ktorého odborné znalosti v oblasti vytvárania záhrad trvajú už viac ako

Chata Santnerpass

Chata Santnerpass, horská ubytovňa v srdci Dolomitov sa nachádza v nadmorskej výške 2 734 metrov na vrchole horského pásma Rosengarten.

Kryté športové ihrisko

Kryté športové ihrisko univerzity v Šao-čchingu sa nachádza v severozápadnom rohu areálu, ktorý susedí so starými ulicami mesta.

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.