Architektúra

Materská škôlka Větrník

Říčany sú jedným z desiatok miest a obcí, kam mladí ľudia odchádzajú bývať kvôli vysokým cenám bytov v Prahe. Sekundárnym javom je zvýšený dopyt po občianskej vybavenosti, najmä po školách. Najmä Říčany dlhodobo zápasia s nedostatkom miest pre deti v predškolských zariadeniach. Riešením je materská škola Větrník od architekta Davida Krausa a jeho ateliéru Architektura.

Zadaním mesta bolo navrhnúť novú materskú školu so športovým zameraním, s kapacitou pre 112 detí v 4 triedach a s budovou telocvične, ktorú môže využívať aj verejnosť. Materská škola bola plánovaná ako súčasť novej zástavby územia Říčany-Větrník. Preto Kraus s tímom spolupracovníkov umiestnil na pozemok v tvare písmena L trojicu budov a prepojil ich – materskú školu, telocvičňu a záhradu. Zatiaľ sa však realizovala len škôlka a záhrada, k nim možno raz pribudne aj telocvičňa.

Kraus a jeho tím rozdelili hmotu budovy na niekoľko častí. Kocka, v ktorej sa nachádzajú prevádzky, zariadenia, kancelárie, vstupy a všetko ostatné pre praktické fungovanie prevádzky, bola zostavená čo najúspornejšie. Učebne, ktoré už nemajú obdĺžnikový tvar, sú prepojené s priestorom záhrady. Sú to nepravidelné svety na hranie. Pagody tvoria zvonku siluetu domu a zvnútra úkryt, indiánske tee-pee, priestor, kde svetlo dopadá z trojuholníkových okien, priznané drevené konštrukcie sú konáre stromu.

Text a Foto: archi.cz

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.