Architektúra

STH BNK by Beulah

Cieľom návrhu architektov UNStudio a Cox Architecture pre STH BNK by Beulah je vytvoriť novú destináciu pre oblasť Southbank a Melbourne. Projekt je integrálne organizovaný jedným veľkým detailom: „zelenou chrbticou“ vertikálne zosieťovaných platforiem, terás a veránd.

Táto mnohotvárna chrbtica vzniká rozdelením potenciálnej jedinej hmoty v jej jadre, čím sa vytvoria dve samostatné výškové štruktúry a spôsobí sa, že sa odhalia takmer geologické vrstvy ich základných vrstiev, ktoré sa dvíhajú nad svetlom naplneným kaňonom. Výsledkom tohto konštrukčného zásahu je, že veže, ktoré vzniknú na oboch stranách, sa môžu tešiť z priepustných výhľadov na mesto a výrazne zlepšených kontextuálnych väzieb. Orientácia zelenej chrbtice umožňuje rozšírenie verejného priestoru na pódiu, pokračovanie zelene na veže a uľahčuje orientáciu na CBD a botanickú záhradu na vrchole veží.

Okrem toho, že je plne integrovaný do existujúcej melbournskej siete kultúrnych, zábavných, voľnočasových a komerčných zariadení s ponukou rôznych programov a prepojení, projekt ďalej navrhuje budovu so zmiešaným využitím, ktorá je mestom sama o sebe. Množstvo programov vrátane rekreácie, maloobchodu, kancelárií, obytných, hotelových a výstavných priestorov je integrovaných do vertikálne odstupňovanej verejnej infraštruktúry – infraštruktúry, ktorá je tvorená vnútornými a vonkajšími priestorovými rámcami, ktoré v sebe zahŕňajú prírodu, verejný priestor a kultúru. Na miestnej úrovni je cieľom návrhu zabezpečiť priepustnosť na úrovni ulice a zároveň prepojiť horné poschodia s ulicou rozšírením verejného priestoru.

Text a Foto: www.unstudio.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.