Architektúra

Vessel New York

Zákazka sa týkala návrhu verejného centra pre Hudson Yards, nový 11-hektárový projekt na západnej strane Manhattanu, ktorý je vybudovaný nad obrovským železničným koľajiskom. V snahe vytvoriť niečo nezabudnuteľné sa štúdio Heatherwick rozhodlo postaviť štruktúru, ktorú by návštevníci mohli používať a dotýkať sa jej, nielen sa na ňu pozerať. Vznikol návrh nového spoločenského orientačného bodu – Vessel, na ktorý by mohol každý vyliezť a preskúmať ho.

Projekt ovplyvnený indickými stupňami v Radžastane, ktoré sú tvorené množstvom kamenných schodísk siahajúcich do zeme, sa pohráva s hypnotizujúcim vizuálnym efektom opakujúcich sa stupňov, letov a podest. Výsledný projekt, zložený z 2 500 schodov, 154 stupňov, 80 podest a 16 poschodí, je preliezačkou, ktorá vyzdvihuje ľudí nad nové námestie a odhaľuje výhľady na rieku Hudson a Manhattan.

Komplexný architektonický skelet Vessel, ktorý vyrobila v Benátkach špecializovaná spoločnosť Cimolai, pozostáva zo surovej zváranej a lakovanej ocele a kontrastuje s leštenou oceľovou spodnou časťou medenej farby, ktorá odráža okolité mesto. Vessel, ktorý tvorí hlavnú bezplatnú verejnú atrakciu v srdci tejto novej štvrte, predstavuje zámer vytvoriť pre New York výnimočný nový druh verejného dedičstva.

Text a Foto: www.heatherwick.com

Nezávislý blog o všetkom čo ma zaujalo vo svete dizajnu, technológií, umenia a kultúry. 

Mohlo by sa Vám páčiť

Záhrada Fishermans Bay

Jill a Richard Simpsonovci premenili záhradu Fishermans Bay v drsnom prostredí na sviežu kombináciu kvetinových záhonov.

Chata Bučina

Štúdio ARD dostalo od klienta zadanie navrhnúť budovu pre správcu lyžiarskeho strediska v zastavanom území obce Horná Malá

Parkovací dom Ostrava

Až šesťsto parkovacích miest ponúkne nový parkovací dom, ktorého výstavba sa začne v blízkosti Krajského úradu v Ostrave.

Bistro stodola

Polootvorená stodola, ktorú navrhlo maďarské štúdio SAGRA Architects, slúži ako malá reštaurácia a vínna terasa.

Aristides Dallas Villa V

Návrh gréckeho štúdia Aristides Dallas Architects sa týka rekreačnej rezidencie, ktorá sa nachádza na strmom skalnatom svahu

Jardins d’Etretat

Hlavnou myšlienkou návrhu štúdia Libeskind je vytvoriť intímny priestor, ktorý pozýva návštevníkov svojou jedinečnou vizuálnou identitou.